Datorteknik – Datorn, dess delar och IT-revolutionen

Datorn har under de senaste decennierna genomgått en rekordartad utveckling. Inte sen den industriella revolutionen har någon ny teknik blivit så revolutionerande. IT-revolutionen, vilken drog igång på allvar under 90-talet, pågår fortfarande. Och kanske har den inte ens nått sin höjdpunkt än.

Vad är viktigt att tänka på när man köper dator? Vanliga hemmadatorer har idag blivit så kraftfulla att frågan: ”klarar den här datorn av mina behov?” nästan är daterad. För de allra flesta gör den nämligen det, då även budgetdatorerna är idag så bra att de klarar av alla vanliga funktioner med bravur. Extra bra processor och grafikkort behöver du oftast inte, om du inte avser köra väldigt tunga program eller spela spel på din dator.

Men det är värt att nämna att eftersom datorernas teknik fortsätter att utvecklas exponentiellt är det märkbar skillnad på en dator av idag och en modell som designades för fem år sedan. Den sprillans nya datorn ger därför fortfarande ofta mer valuta för pengarna än fjolårsmodellen.

RAM-minne och bra internetmöjligheter

Vad den genomsnittliga användaren bör tänka på är främst om datorn har ett hyfsat RAM-minne (men även här räcker det normala i de flesta fall). Vet man med sig att man har en tendens att snabbt fylla datorns minne, eller har en massa filer man vill ha tillgång till, kan en extern hårddisk vara en bra investering. Dessa har snabbt blivit överkomliga i pris, och för ungefär en femhundring kan man få en extern hårddisk som torde täcka medel-Svenssons behov. Att datorn tillåter modern internet-standard är naturligtvis också viktigt, då detta avgör hur snabb surf du kan få på den. Det finns idag väldigt få anledningar för en normalanvändare att använda något annat än trådlöst internet, så välj främst en dator med bra WiFi-möjligheter. Redan idag är datorer med separata hårddiskar ganska sällsynt, och det är alls inte otänkbart att även traditionella laptops snart försvinner. Den egentligen enda anledningen till att köpa en stor gammeldags hårddisk är om du vill ha en ovanligt mycket kraft i din dator. Annars är hårddiskar idag ofta av ungefär samma storlek som en router. För den genomsnittlige användaren räcker det därför i regel med en skärm, med vilken hårddisken är sammankopplad. Sen kan man välja om man vill ha ett separat tangentbord till, eller om man vill ha en laptop (tangentbord och skärm i ett). Det finns idag ett brett utbud av billiga och välfungerande trådlösa tangentbord på marknaden.

Nanoteknologi och datorernas framtid När man pratar om modern datorteknologi kan man naturligtvis inte att låta bli att ta upp de smarta telefonernas uppkomst och genombrott. Den så kallade nanoteknologin, vetenskapen om det mycket lilla, har även den genomgått en revolution under 2000-talets första decennier. Detta har gjort det möjligt att skapa telefoner som i mångt och mycket fungerar som datorer. Moderna telefoner har ju nu som bekant egna operativsystem, och i framtiden kan man mycket väl tänka sig att traditionella datorer bortrationaliseras helt och hållet. Man kan hur som helst förvänta sig att nanoteknologins boom fortsätter, och att all hårdvara fortsätter att bli mindre och snabbare. Detta kommer möjliggöra fortsatta framsteg inom portabla datorer – bärbara datorer kan mycket väl komma att få en helt ny mening, och bli ännu mindre än mobiler.

En högteknologisk framtid Även om datorutvecklingen har varit explosiv vad gäller prestanda och vad överhuvudtaget kan göra med en dator, har datorer till det yttre förblivit sig lika. Visst, de har blivit mindre och mer slimmade, men tangentbord, skärm och en hårddisk i någon form återfinns nästan alltid. Google Glasses är ett exempel på hur man i framtiden skulle kunna ha en dator utan skärm. Där har man istället informationen på glasögonens glas. Google Glass fick inget större genomslag bland privatpersoner, till stor del för att designen blev sågad av såväl recensenter som konsumenter, men andra företag arbetar på liknande tekniker och Google håller på att ta fram en förbättrad modell. Röststyrda enheter lär också bli vanligare framöver. Många smartphones och datorer har redan idag sådan programvara, om än inte så välutvecklad. Datorenheter tros också bli mer personliga och personanpassade, skräddarsydda för att förstå och tillgodose sin användares behov. Som i filmen Her kan de komma att bli nästan som en vän. Många forskare inom artificiell intelligens (AI) tror att vi snart kommer se sådana tillämpningar av AI bredas ut i samhället – kanske redan till nästa årtionde. Och det är heller inte otänkbart att vi inom en någorlunda nära framtid också blir ett med datorerna rent fysiskt. Redan idag kan man operera in chip i sin kropp, och när de blir allt mindre skulle de kunna anslutas till och med till hjärnan.