Intresserad av att studera datorteknik?

I följande artikel listas olika utbildningsalternativ för dig som vill studera data och IT. Du får tips på jobb du kan söka efter avklarad utbildning, samt hur du kan göra för att hitta jobb inom branschen. 

Utvecklingen inom IT fortsätter, det gäller även utbudet av utbildning inom området. Fundera över vilken slags utbildning du vill ha, samt vart du vill studera.  Detta styrs lite av dina tidigare studier och förkunskaper. 

Olika utbildningsalternativ – på plats eller på distans

Akademisk utbildning

Om du önskar en akademisk utbildning inom data och IT finns det till exempel flera utbildningar att välja bland, både på distans och på högskola. Du kan t e x ta kandidatexamen i webbutveckling och/eller en master i informationssäkerhet. Med en akademisk examen får du en bredd och möjligheterna att arbeta internationellt är stora.

Yrkeshögskola

Söker du en praktisk kan du välja en YH-utbildning. på Yrkeshögskolan kan du t e x läsa till Java-utvecklare och/eller underhållstekniker. Dessa utbildningar tas fram i samarbete med näringslivet, så du har goda chanser att få jobb efter din examen.

Folkhögskola

Denna typ av utbildning är ofta nischad, den sker på grundläggande nivå. Detta är alltså ett bra alternativ för dig som inte har så mycket förkunskaper. Du kan t e x läsa till webbredaktör, en titel/yrkesroll som efterfrågas allt mer. 

Yrkesutbildning

Är du kanske ute efter en specifik kompetens? Då är en yrkesutbildning ett bra val. Du kan t e x läsa till koordinator inom sociala medier. Möjligheterna att få jobb efteråt är stora, du kan läsa enstaka kurser på yrkeshögskola alt. på distans. 

Komvux

Det perfekta alternativet för dig som saknar gymnasiekompetens. Du kan också välja att studera på Komvux för att läsa upp befintliga betyg, för att sedan söka högre studier. På Komvux finns ett brett kursutbud inom data och IT, så detta en bra plats att pröva sig fram på. Du kan välja att läsa på Komvux i din kommun eller på distans.

Vanliga titlar inom Data och IT

Programmerare, IT-support, Systemvetare, Webbutvecklare, Användbarhetsexpert,  Systemutvecklare, Nätverkstekniker, SEO-specialist, Säkerhetsexpert, Spelutvecklare, Testledare, Supporttekniker, Projektledare mm. 

Goda framtidsutsikter

Sammanfattningsvis kan man konstatera att det är goda framtidsutsikter för data och IT-branschen, därmed även för dig som vill arbeta i den. Såväl nationella som internationella företag, stora som små, har insett vikten av att anpassa sina verksamheter efter den digitala verklighet vi idag lever i. Så det är bara att gratulera till ett bra yrkesval!